Регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с

...
Регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с
Коментари Харесай

БНБ предлага банкоматите да обменят валута с до 5% отклонение от курса

Регулацията за обмяната на валута посредством банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, предлага Българската национална банка (БНБ). По този метод ще се ограничи използването на неизгодните обменни курсове при изтегляне на суми от сметка с непозната валута.

Това излиза наяве от отговор на Българска народна банка на питане от в. " Сега " кой контролира активността на банкоматите у нас, откакто консуматори се оплакват в обществените мрежи, че курортите ни са залети от АТМ-устройства, които прибират огромни такси при изтегляне на пари.

Най-често това са банкомати на Euronet (собственост на американска компания), при които тегленето на пари от сметка в непозната валута се оскъпява с 10-15%, а често потребителите не виждат неизгодните условия, заяви преди дни " Медиапул ". Дори когато клиентът успее да откаже неизгодния курс - така наречен Dynamic Currency Conversion, другият курс се компенсира с по-висока такса за изтегляне.

Дейността на тези банкомати е законна, само че нито една държавна институция не управлява по какъв начин се извършва услугата по изтегляне на пари в брой. 

" Българската национална банка няма пълномощия да контролира и управлява таксите и обменните курсове, прилагани при даване на услуги по изтегляне на пари в брой посредством терминално устройство АТМ ", обясниха за " Сега " от централната банка. 

Оттам прецизират още: Услугите по изтегляне на пари в брой посредством терминални устройства ATM, в случай че операторът не прави други платежни услуги, попадат отвън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Законът за платежните услуги и платежните системи, както и Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар, съдържат само условие за даване на клиента на предварителна информация за всички такси за изтегляне и обмяна на валута преди тегленето, както и след приемането на парите в наличност в края на интервенцията.

От Българска народна банка показват, че са ревизирали активността на Еuronet за спазването на тези осведомителни условия, само че не са открити нарушавания.

Национална агенция за приходите също не може да се намеси в тази ситуация с неизгодния курс на банкоматите, тъй като не ставало въпрос за обмяна на валута в наличност.

От централната банка обаче допълват, че са подкрепили осъществяването на законодателни промени, с които да се въведе ограничение на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута от банкомат, сходни на тези при обмяната на валута в наличност в обменните бюра.

В момента лицата, извършващи дейност като обменно бюро, са задължени да се вписват в специфичен указател на Национална агенция за приходите. Освен това в наредбата за обменните бюра се показва, че обменният курс може да се отклонява до 5 % от курса за съответната валута за деня, за която Българска народна банка има котировка.

Законодателната самодейност във връзка с обмяната на валута от банкомати би трябвало да пристигна от Министерството на финансите, само че до момента, когато е обсъждан този въпрос, Българска народна банка постоянно са изказвали позиция, че би трябвало да се приложат разпоредбите за обменните бюра, обясниха от ведомството.

У нас банкоматите на Euronet с изключение на по морето се срещат и в Банско, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, Русе, демонстрира информация в Гугъл Maps. Доста такива банкомати има и в София. На уеб страницата си компанията акцентира, че оперира една от най-големите самостоятелни ATM мрежи в Централна и Източна Европа. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР